550 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
masa makowa (może być z puszki)
jajko do smarowania
1 szklanka cukru pudru
ok. 3 łyżek wody
Do miski wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone drożdże
i pozostałe składniki.
Wymieszaj, a potem zagnieć gładkie ciasto i odstaw
do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu podziel na dwie części, rozwałkuj
na prostokąt, nałóż masę, zwiń w rulon i znów pozostaw na ok. godzinę, aby wyrosło.
Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem, wstaw do
piekarnika.
Piecz w 200 stopniach przez 45 minut.
Po przestudzeniu możesz je ozdobić lukrem.
Przepis do pobrania
Format PDF
Źródło: Krystyna Zawalska-Czarnota, wielbicielka słodkości