265 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
110 g cukru
1 jajko
120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z dwóch pomarańczy
35 g suchego maku
opcjonalnie - lukier do ozdobienia
1 szklanka cukru pudru
ok. 3 łyżek wody
Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą, cukrem, otartą skórką i makiem.
Jajko roztrzep widelcem, dodaj olej i wyciśnięty sok.
Składniki mokre dodaj do suchych i mieszaj łyzką do ich połączenia.
Foremki na muffinki wyłóż papilotkami (jeżeli używasz foremek sylikonowych nie musisz niczym ich wykładać), wlej masę na 3/4 wysokości wgłebień.
Muffiny wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piecz 18-20 minut.
Możesz je ozdobić lukrem.
Przepis do pobrania
Format PDF