kilka ząbków czosnku (nawet cała główka!) obranych i pokrojonych na pół
2 litry PRZEGOTOWANEJ i OSTUDZONEJ wody
ziele angielskie
liście laurowe
1/2 lub 1 łyżka soli na 1 litr wody
opcjonalnie kromka dobrego, razowego chleba na zakwasie
Buraki umyj, cienko obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Poukładaj je w wyparzonej i wytartej kamionce lub słoiku, na zmianę z przyprawami i czosnkiem. Całość zalej wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem).
Kamionkę/słoik zakryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury (im jest cieplej tym szybciej).
Jeśli nie masz kamionkowej pokrywki, to zasłoń wierzch naczynia gęstą, muślinową tkaniną i szczelnie zawiąż sznurkiem lub gumką.
Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików i przechowywać w chłodzie (najlepiej w lodówce), aby przerwać proces fermentacji.