puszka gotowej masy makowej z bakaliami
mała puszka masy kajmakowej
300 g mąki pszennej
150 g masła
80 g cukru pudru
1 jajko
ok. 1,5 szklanki cukru pudru
sok z jednej cytryny
bakalie
Na stolnicy do suchych składników dodaj masło i siekaj nożem aż do rozdrobnienia masła na małe grudki.
Dodaj jajko, a następnie zagnieć ciasto na jednolitą masę.
Owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godz.
Ciasto rozwałkuj od razu na papierze do pieczenia i włóż do formy razem z nim.
Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia, ok. 25 minut.
Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
Kolejno rozsmaruj masę kajmakową, potem makową, udekoruj mazurka według uznania lukrem i bakaliami.
Przepis do pobrania
Format PDF
Źródło: Krystyna Zawalska-Czarnota, wielbicielka słodkości.